wtorek, 19 marca 2013

Kilka rad o gotowaniu dla osób chorych na celiakię

Nietolerancja glutenu - kilka rad o gotowaniu
Nie ma co ukrywać, że jadłospis osób chorujących na wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe jest pozbawiony przede wszystkim alergenu, który może powodować takie czy też inne objawy. Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jaki produkt nam szkodzi i jakiego produktu nasz organizm nie toleruje. W przypadku, kiedy w grę wchodzi celiakia pojawia się nietolerancja glutenu i to jest główny powód do działania. 

Trzeba jasno ustawić dietę, aby ta nie powodowała żadnych problemów w codziennym życiu. Nie ma co ukrywać, że wiele produktów znika wtedy z codziennego menu. Jako, że osoby, które nigdy nie miały do czynienia z alergią pokarmową, nie wiedzą, że jest to wielkie wyzwanie, trzeba prowadzić odpowiednie szkolenia w tym temacie. Celiakia oraz nietolerancja glutenu powodują, że pokarmy zawierające gluten muszą zniknąć z codziennej diety. Nie ma też co ukrywać, że tych produktów jest cała masa. Są to przede wszystkim pieczywa oraz produkty mączne. Celiakia oraz nietolerancja glutenu to dzisiaj solidne zjawisko, które może zmienić świat. Coraz więcej osób choruje, albo może po prostu ma okazję odkryć co tak naprawdę dzieje się z ich organizmami. Alergia to choroba, która zmienia nie tylko człowieka, ale także i sposoby gotowania.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz